Siirry pääsisältöön

Kesä 2012 osa 6: Viaporin tuoppi

Viaporin tuoppi on elokuinen merkkipäivä purjehtijan kalenterissa. Valmistautumisen tähän jonossa Helsingin edustan ympäri purjehtimiseen aloitimme ajoissa.

Jo aikaisin kesäällä varmistui joukkueemme kokoonpano. Jani kokeneempana sai vastuulleen taktikon tehtävät ja isopurjeen skuuttauksen ja meistä ketterimpänä Ia sai vastuualueelleen etukannella tehtävät spinnumanooverit ja fokan skuuttauksen pinnamiehen paikan jäädessä minulle. Vastuunjaon jälkeen löimme muutamia aikatauluja lukkoon: fokan ja spinnun manööverit olisi saatava lähes automaattisiksi ennen kuin tiimin yhteistoiminta voidaan hioa loppuun.

Spinnutreenit käynnissä
Aikaisemmin mainitsemani Porvoon matkan jälkeen aloitimme treenit ensin yleisillä veneenkäsittelyyn liittyvillä seikoilla, josta jatkoimme fokan hienosäätöasioilla. Näiden osa-alueiden jälkeen siirryimme sitten spinnun käsittelyyn. Purjeen noston valmistelu, nosto, jiippi ja lasku iskostuivat yllättävän nopeasti lihasmuistiin vaikka keli olikin reipas ja aallot löivätkin lähes säännöllisesti kannelle.

Viimeistelimme tiimin yhteistyön tuoppia edeltävänä perjantaina tuomalla Hajewan kotisatamasta Helsinkiin. Alkumatkasta saimme tehtyä jotain järkevääkin, mutta loppumatka muuttui enemmän kamppailuksi illan viileyttä vastaan teen, kahvin ja suklaan voimin.

Elokuun toisella viikolla oli kylmä
Keli Tuopissa oli hyvin erilainen kuin samana kesänä muuten. Tuuli oli erittäin kevyt ja aurinko jopa paistoi. Harjoittelemamme toimenpiteet menivät kilpailussa nappiin, vaikkakin päädyin ottamaan yhden spinnun laskun hieman turhan aikaisin. Kilpailu houkutteli paikalle myös muita veneilijöitä, kuten esimerkiksi oheisen kuvan ottaneen Jounin.

Spinnun nosto. Kuva: Jouni
Kisan jälkeen veneilijät kokoontuvat Suomenlinnan satamaan. Muutamia tuntia kestäneen kisan jälkeen orastavan hauskanpidon merkit olivat ilmoilla. Hai-veneiden lähtöaika on sinänsä erittäin mukava, ettei lahti ole vielä ihan täynnä veneitä ja muiden saman luokan veneiden läheisyydessä on tilaa.

Saavumme satamaan
Tapahtuman myötä Suomenlinnan satama on täyttyi puuveneistä, joiden lakatut tai maalatut pinnat kiiltelivät auringonpaisteessa, ja joiden mastoihin oli nostettu juhlaliput. Rannalla oli tarjolla ruokaa, juomaa ja musiikkia. Laitureille oli kertynyt useita puuveneistä kiinnostuneita silmäpareja.


Saatuamme Hajewan köydet kiinni, tavarat pääosin siistittyä paikoilleen ja omat juhlalippumme mastoon oli aika istua alas iltapäivän auringossa ja nostaa malja suorituksellemme. Tiimi toimi hyvin yhteen, päivä oli hauska ja olimme tyytyväisiä kisan lopputulokseen!

Kommentit