Siirry pääsisältöön

Talvi 2015: Kansirempan alku

Aikaisempina keväinä Hajewan kansi oli saanut osakseen huomiota paikkalakkauksien merkeissä. Näiden lisäksi myös kuningaslaudan ympäiristön saumat alkoivat olla sellaisessa kunnossa, että koko kannen kunnostaminen alkoi tulla ajankohtaiseksi.

Aloitin kansirempan loppiaisena. Ensimmäinen vaihe oli poistaa heloitus sopivilta osin. Etukannelta tämä tarkoittaa käytännössä kaikkien helojen poistamista, ruffin ympäriltä irroitetaan ainakin pienet kiinnitykset, ja takakannelta tarkoituksena on ottaa pois lähes kaikki helat. Tällä tavalla lakan irroittaminen, kannen hionta ja jälleen uudelleen lakkaus ovat helpompia.

Etukannen helat

Ruffin ympäristön helat

Takakannen heloitus
Loppiainen oli sikäli hyvä ajankohta, että pari päivää veneen luona oli helppo sijoittaa kalenteriin. Hieman haastavammaksi sen teki lähes 15 astetta pakkasta.

Talvi
Päästyäni alkuun helojen irroituksessa loppiaisena jatkoimme työtä Mikan kanssa tammi-helmikuun vaihteen viikonloppuna. Allanin ohjeistamana naputtelimme taltan avulla etukannella olleen kahvan tulpat pois, jotta saimme myös sen irroitettua.

Tulppien poistoa
Helojen lisäksi irroitimme samalla myös sitloodassa sijaitsevan pilssipumpun. Tällä tavoin barduunoiden läpivienteihin sekä niiden barduunoiden säätöihin pääsee helpommin käsiksi.

Pilssipumpun kiinnitys
Helojen irroitus oli kaikkiaan melko yksinkertaista. Etukannen kahva sekä pienimmät helat olivat vain puuruuveilla kiinni, ja irtosivat helposti. Käytännössä kaikki muut helat oli pultattu kannen läpi, jolloin kahdesta käsiparista oli huomattavasti apua.

Takakannen knaapi

Barduunan kahvan kiinnitys

Barduunoiden ja barbereiden kiinnitykset

Rustirautoja emme irroittaneet

Keulavantin kiinnitys

Etukannen knaapin kiinnitys
Leppoisan viikonlopun jälkeen olimme saaneet poistettua kaikki irroitettavissa olevat helat - viimeisenä kokeilimme Kimmon avustuksella kuinka lakka irroitetaan. Näillä eväillä olisimme siis helmikuussa valmiita aloittamaan lakan poiston!

Kommentit