Siirry pääsisältöön

Talvi 2015: Kannen hionta, pienet korjaukset ja reikien valut

Pääsiäisenä olimme jälleen Kotkassa. Olimme saaneet lakat poistettua kuumailmapistoolien ja kaavinten avulla ja niinpä aloitimme hionnan. Käsin puuhasta ei oikein tuntunut tulevan mitään, joten otimme avuksi epäkeskohiomakoneen.

Hiomakoneella siisti jälki syntyy nopeasti

Hiomakone on tehokas verrattuna käsin hiontaan, ja vältääksemme kuoppien muodostumisen pidimme koneen koko ajan liikkeellä. Jo lyhyen hionnan jälkeen näimme kuinka vaalemman pinnan alta tuli esille kaunis punertava sävy.

Jäät olivat lähteneet kotikaupungistamme jo aikaisemmin, ja talven taittuminen kevääksi eteni myös Kotkassa vauhdilla. Jäät sulivat pääsiäisenä hiljakseen pois Puuvenekeskuksen myös puuvenekeskuksen laiturin ympäristöstä. Hajewan vesillelasku ei tänä vuonna näyttänyt olevan kovin lähellä jäiden lähtöä.

Pääsiäinen ja kevät
Pääsiäisenä pääsimme hiomisen kanssa hyvin eteenpäin, ja seuraavana viikonloppuna vuorossa oli sitten pienten korjausten teko. Vesirajan alapuolella oli muutama oksankohta, jotka repsottivat hieman. Tanelin ja oksaporan avustuksella teimme näihin kohtiin noin 5mm syvät reiät, jotka tulppaisimme myöhemmin. Kunnostus alkoi tässä vaiheessa etenemään ajatuksella yksi asia per viikonloppu.

Oksan siistimistä
Jälleen seuraava viikonloppu ja uusi korjattava kohta, tällä kertaa partaissa vanttien kohdalla. Jo edeltävänä keväänä olin ensiapuna kitannut näitä auenneita kohtia, mutta varsinainen ongelma oli vielä korjattava. Itse asiassa tähän kohtaan oli päässyt hieman kosteutta jonka seurauksena löysimme hieman paikallista lahoa. Taneli auttoi jälleen ja saimme jyrsittyä lahon pois sekä liimattua kyseisiin kohtiin rimat.

Partaan jyrsimistä
Seuraavana (viikonloppuna) vuorossa oli etukannen kuningaslaudan ympärillä olevien sikaflex-saumojen korjaus. Näistä kohdista oli jo muutman kesän aikana tihkunut vettä sisälle aaltojen kaatuessa kannelle. Hai-veneen kansi ei kovin usein ole purjehtiessa kuiva, mikä tarkoitti että kannen alla olevat tavarat oli hyvä säilyttää vedenpitävästi pakattuna.

Saumamassan poisto alkaa
Niin tai näin, terävä ja kapea veitsi oli omiaan sikaflexin poistamisessa. Sauman molemmat sivut olivat myös suoria, mikä omasta puolestaan helpoitti massan poistoa. Saatuamme saumat puhtaaksi hioimme vielä loputkin massat pois. Tämän jälkeen teippasimme sauman kauttaaltaan alapuolelta jotta uusi massa pysyisi kohdallaan.

Saumojen teippaus
Huhtikuun viimeisen viikonlopun alkaessa oli uudet massat jo etukannen kuningaslaudan saumoissa ja pääsin hiomaan niitä siistiksi. Suurimpia ylimääräisiä massoja saattoi leikata terävällä taltalla varovasti pois, mutta käytännössä valtaosa ajasta kului jälleen hiomapaperin kanssa.

Uudet saumat
Samassa yhteydessä saumasimme sikaflexillä myös kölissä olevan pienen raon.

Lisää Sikaflexiä

Nyt siis kansi alkoi olla melko hyvässä kunnossa. Jotain kuitenkin vielä puuttui. Helojen poiston yhteydessä olin päättänyt siirtää barberien helat vantteihin kiinni, joten kannessa oli muutama turha reikä. Tämän lisäksi olin varmuuden varalta porannut etukanteen useamman ylimääräisen reiän valmistellessani pitkän kahvan paikkaa etukannella.

Nämä kaikki reiät oli siis tulpattava.

Samalla ne reiät, joihin tulisi läpivienti, oli tarkoitus valaa täyteen epoksia. Tällä tavalla hela on toisaalta hieman helpompi irroittaa ja samalla puu säilyy paremmassa kunnossa.

Vappuviikonlopun teemana tuli siis olemaan kannella olevien ylimääräisten reikien tulppaaminen sekä helojen kiinnitykseen tarvittavien reikien valaminen. Näissä kummassakin saimme jälleen oivia neuvoja Puuvenekeskuksen väeltä, tällä kertaa Tommilta.

Vastassa olevan laudan avulla läpireiästä tulee siisti

Valettavat reiät porataan aluksi muutamia millejä helan ruuvia paksummaksi. Jotta läpireiästä tulee siisti, on alapuolella oltava toinen lauta vastastassa. Tulkin käyttäminen poran ohjurina auttaa kohtisuoran reiän aikaan saamisessa. Lopuksi valmis reikä peitetään alapuolelta maalarinteipillä.


Valettavat reiät läpiporataan - tulkin avulla reiästä saa kohtisuoran

Reikien valmistuttua varsinaiseen valamiseen päästään käsiksi. Aluksi reiän seinämät valellaan hyvin ohuella epoksilla. Tällä varmistetaan että puu suojataan varmasti epoksilla, sekä toisaalta parannetaan tartuntaa. Piippurassi osoittautui hyväksi työkaluksi tähän tehtävään. Seuraavaksi sitten reikä täytetään epoksillä. Tässä puolestaan on oiva työkalu riittävän kokoinen ruisku, jonka avulla reikä voidaan täyttää pohjasta alkaen. Erityisen tärketä on jättää epoksi selkeästi koholle, jottei se asettuessaan täytä vain osaa reiästä.

Ohutta epoksia reiän reunoille
Tulpatessa reikää porataan vain esimerkiksi puolen sentin syvyyteen, ja työssä käytetään oksaporaa. Tämä työkalu koostuu kahdesta osasta, toisaalta reiän poraamiseen tarkoitetusta osasta ja toisaalta tulpan tekemiseen tarkoitetusta osasta.

Tulppauksessa käytetään oksaporaa
Työkalun avulla tehdyt tulpat kastellaan reunoiltaan epoksiin ja ne asetellaan siten, että syytä ovat tulpassa ja laudassa samassa suunnassa. Tämän jälkeen tulppaa kopautetaan vasaralla jotta se asettuu kunnolla kohdalleen.

Tulpan syyt asetellaan samaan suuntaan laudan kanssa
Pienen harjoittelun myötä sekä valut että tulppaukset olivat kuivumassa.

Tulppauksia ja valuja

Vappuviikonlopun päätteeksi siistimme valut ja tulppaukset Tommin ohjeiden mukaisesti. Ylimääräinen epoksi leikattiin terävällä taltalla pois, ja tulppien lyhentämiseen käytettiin japanilaista sahaa. Molemmat kohdat viimeisteltiin hiomapaperin avulla.

Tulpat lyhennetään japanilaisella sahalla

Näiden toimenpiteiden jälkeen olimme Carolinan kanssa tyytyväisiä ja päätimme lähteä takaisin kotia kohti. Hajewan kannelle tarvittiin enään hionta hienolla hiekkapaperilla, jonka jälkeen pääsisimme aloittamaan pintakäsittelyt.

Kommentit