Siirry pääsisältöön

Kevätkunnostus 2013 osa 1

Maalis-huhtikuun 2013 vaihteessa ollutta pääsiäistä vietettiin Hajewan kanssa jo perinteeksi muodostuneesti. Kevätkunnostuksen parissa.

Kiirastorstai ja pääsiäislauantai sujuivat rempan valmistelun merkeissä. Hain aikaisemmin tilaamani maalit kaupoista, sekä metsästin 3M:n hengityssuodattimia parista eri rautakaupasta. 6000-sarjan puolinaamareiden runko-osan saa irroitettua suodattimista, mikä helpottaa kummasti naamarin pesemistä.

Pääsiäisen agendalle kuului käytännössä pintojen työstäminen. Poistimme sunnuntaina Masan kanssa peräsimestä vaurioituneen puuaineksen ja rautakölistä irtoavan kitin. Lisäksi hioimme kyljet sekä rapsuttelimme pohjasta irtoavaa myrkkymaalia. Aloitimme myös sisätilojen valmistelun kyllästystä ja pilssin maalausta varten.

Pääsiäisen yksi työkohteista
Maanantaina jatkoimme Miikan kanssa pintojen työstämistä. Aloitimme kannen käsittelyn kyllästystä ja lakkauksia varten ottamalla auki loputkin korkanneet kohdat ja hiomalla niitä siisteiksi. Samaan aikaan jatkui myös sisätilan puhdistus, Nitromorsin tullessa jälleen tutuksi poistaessamme pinnoitetta puukölistä ja kaarista pilssin osalta.

Samat askareet jatkuivat myös tiistaina Mikan kanssa, täydennettyämme työkaluvarastoa mm. Biltemasta hankitulla kosteusmittarilla. Pilssiin oli jäänyt talveksi aavistus vettä paaran puolelle pilssipumpun alle, ja halusin tietää kuinka kostea puu oikeastaan oli. Myöhemmin tiistain aikana ilmeni, että samaisessa kohdassa oli vähän enemmänkin tekemistä.

Paaran puolen läpiviennissä on vähän tehtävää
Läpiviennin ympärillä ollut valkoinen kitti irtosi reunasta nostamalla, ja puu tuntui kyseisessä kohdassa kostelta. Lisäksi kölipuun ja alimman pohjalaudan saumasta löysimme ruskeata kittiä, jonka alle ja paikoin myös sisään oli päätynyt kosteutta. Poistimme sen molemmin puolin vaurioituneilta osin.

Viimeisen parin vuoden aikana kertyneet puunkäsittelytaitomme eivät vielä sisältäneet vastauksia tämänkaltaisiin haasteisiin, ja niinpä luontevaksi vaihtoehdoksi tuli ottaa yhteyttä asiaa paremmin tunteviin. Onneksi Kotkassa toimivan Red Sky Craftin (www.redsky.fi) puuvenesepät osasivat jälleen auttaa meitä eteenpäin. Ensimmäisenä läpivienti olisi hyvä poistaa.

Läpivienti oli kiinni kolmella ruuvilla
Irroitettuani kolmella ruuvilla kiinni olleen läpiviennin tuli sen tiivistämiseen käytetty musta massa esiin. Se tuntui aluksi melko napakalta, mutta varsinkin keulan puoleiselta reunalta se lähti irtoamaan pienellä vaivannäöllä. Tein vastaavat temput myös styyran puolelle.

Mustan massan alta löytyy puuta
Läpiviennin ja siinä käytetyn massan irroittaminen nopeuttaa tuon alueen kuivumista. Samassa yhteydessä myös mahdollisesti vaurioitunut puuaines poistetaan. Puukölin ja alimman laudan välissä olevan massan voi myös poistaa. 

Pohjassa on läpiviennin sijaan reikä
Kunhan pilssi on kuivunut pääsemme kyllästämään rungon, ja sen jälkeen maalaamaan pilssin. Tarkoituksena on maalata lyijymönjällä ja pilssimaalilla puuköli, alin pohjalauta sekä kaaret näiltä osin. Saumassa olevaa massaa ei välttämättä tarvita ollenkaan. Kölipulttien aluslevyjen ja puukölin välissä olevaa mustaa massaa voi siistiä hieman, ellei se oli erityisen tiukassa. Massa on päällemaalattavissa.

Lyijymönjää levitetään kolme kerrosta. Kahta ensimmäistä ohennetaan noin 50% ja viimeistäkin vielä reilusti, ainakin 20%. Ohentamaton mönjä kuivuu hitaasti. Päällemaalaus on ohjeen mukaan 24h, ja saattaa olla että kuivuminen kestää sitäkin pidempään. Hajewa talvehtii teltassa, jossa ei ilma paljoa liiku ja rungon sisäpuolella vielä vähemmän, mitkä osaltaan hidastavat kuivumista. Sitä voi nopeuttaa esimerkiksi veneeseen sijoitettavalla kevyellä tuulettimella. Lyijymönjän päälle maalataan vielä harmaalla pilssimaalilla. Maalausten jälkeen läpiviennit kiinnitetään takaisin paikoilleen.

Tekemistä siis riittää mukavasti ennenkuin Hajewa on vesillelaskukunnossaan.

Kommentit