Siirry pääsisältöön

Kesä 2015 osa 5: Hangosta Espooseen

Hankoon päästyämme oli aika taas miettiä seuraavaa etappia. Jukan tuli olla takaisin Helsingissä joten miehistö sai jälleen levänneen täydennyksen. Miika tuli Hankoon sunnuntai-aamun ensimmäisellä junalla. Tehokkaan kaupassakäynnin ja veneen perusteellisen siivouksen jälkeen nostimme jälleen purjeet ja lähdimme pääkaupunkiseutua kohden puolilta päivin.

Lähdimme Hangosta puolilta päivin
Tällä kertaa ajatuksena oli jäädä yöksi Modermaganiin ja nostaa sieltä purjeet vielä pimeän aikaan. Muutaman aurinkoisen tunnin purjehduksen jälkeen laskimme ankkurin aiemmilta reissuilta tutuksi käyneeseen lahteen.

Ankkurissa
Säätiedotus lupasi hyvää, koko yön pitäisi vallita heikko pohjoisen puoleinen tuuli. Niinpä nautimme vietimme rennon iltapäivän saaressa. Illalla ennen nukkumaanmenoa valmistelimme veneen yön purjehdusta varten kiinnittämällä valot paikalleen.

Myöhäinen lounas valmistuu
Heräsimme puoli kolmen aikaan, ja nostimme ankkurin kolmelta kuun valossa. Samalla lahdella oli kaksi muuta venettä ankkurissa. Emme halunneet turhaan herättää heitä, joten meloimme hetken matkaan ennen kuin nostimme purjeet ja lähdimme hiljakseen etenemään tuulen voimalla.

Aurinko nousee
Säätiedotus ei sitten pitänyt ihan paikkaansa. Pohjoisen puoleista tuulta riitti 200 metrin ajan, kunnes se tyyntyi täysin. Totesimme ettei molempien tarvinnut olla ulkona ja pian Miika oli jälleen makuupussissa. Auringon alkaessa nousta tuntia myöhemmin olimme yhä ehkä 300 metriä Modermaganin eteläpuolella.

Ei tuule
Yön ja aamun kahden ensimmäisen tunnin aikana etenimme kaikkiaan ehkä kilometrin. Auringon noustessa ja alkaessa lämmittää ilmaa tuuli virisi kuitenkin hyvin varovaisesti. Neljä tuntia lähdön jälkeen olimme saaneet kerättyä vauhtia ja pari solmua ja matka alkoi edetä kohti Jussarötä.

Kevyt tuuli + ei aallokkoa  = mukava vauhti
Jussarön edustalla olimme hieman ennen kymmentä, ja tässä vaiheessa söimme Miikan kanssa aamiaista. Idän puoleinen tuuli oli yhä hyvin heikko joten päätimme poiketa merkityltä väylältä ja jatkaa rauhallista kryssiämme koilliseen.

Aamupäivän edetessä huomasimme tuulen seuraavan aurinkoa ja voimistuvan hiljalleen. Niinpä tuuli oli jo melko suoraan etelästä ollessamme Porkkalan selällä Hästenin loiston läheisyydessä puolen päivän aikaan. Sivutuulen ansiosta saatoimme nostää spinnun ja sitä kautta saimme lisää matkavauhtia.

Spinnuttelua Porkkalan selällä
Matka eteni vauhdikkaasti ja Kallbådanin ohitimme puoli kahden aikaan. Purjehdusmanöövereiden näkökulmasta päivä oli ollut melko yksinkertainen. Aamun olimme aloittaneet paaran halssilla, mutta hyvin pian aurinkon noustua siirryimme styyran halssiin - kunnes kolmen aikaan vaihdoimme takaisin paaralle. Ja itse asiassa tulimme kotipoijuun samalla paaran halssilla illalla puoli kahdeksalta.

Pian kotipoijussa
Reilun kahden viikon mittainen matka Saaristomerelle oli ollut hauska ja täynnä mukavia kokemuksia, ja nyt oli hyvä hetki jättää Hajewa taas hetkeksi poijuun seuraavaa purjehdusta odottamaan.

Kommentit