Siirry pääsisältöön

Talvi 2017 osa 1: Kyllästyksen kautta remppa käyntiin

Maaliskuun viimeinen kokonainen viikonloppu oli varattu Hajewan kyllästykselle. Edeltävän syksyn vesiltänosto ja talviteloille laitto oli sujunut kommelluksitta ja nyt oli tarkoitus taas antaa veneelle pieni owatrolkäsittely sisäpuolelta.

Tulin perjantaina Kotkaan valmistelemaan kyllästystä etukäteen ja Carolina vähän myöhemmin perässä bussilla. Edeltävästä keväästä oppineena levitin muovin pukin alle sekä hajewan ja pukin väliin, jotta sain helpommin kerättyä pohjalautojen välistä valuvan kyllästeen pois.

Muovisuojat paikallaan
Lauantaina aamulla olimme Carolinan kanssa valmiina aloittamaan operaation. Itse kyllästys meni jälleen aika haipakkaan. Varaamastani kyllästeestä yli puolet tuli rungon lautojen läpi, enkä halunnut käyttää pohjan maalia pitkin valunutta kyllästettä uudestaan. Rungon ja pukin väliin levittämäni muovit olivat hyvä ratkaisu ja sain kerättyä kyllästeet näppärästi takaisin purkkeihin hävittämistä varten.

Kyllästys alkamassa
Kyllästyksen jälkeen aloitimme Carolinan kanssa helojen irroittamisen. Vuodesta toiseen tuo helojen irroitus tuntuu osuvan juuri kyseisen ajankohdan kylmimpiin päiviin - tällä kertaa sunnuntaina aamupäivällä satoi hieman lunta. Saatuamme suurimmat helat irti olimme tyytyväisiä viikonlopun saavutuksiin ja lähdimme saunan kautta takaisin kotiin.

Kyllästyksen jälkeen
Vastaava ilmiö toistui myös jälleen seuraavana viikonloppuna. Lauantaina oltuani pari tuntia veneen kannella ihmettelin kuiinka lämpötila tuntui laskevan - ja yllätys yllätys, ulkona satoi taas lunta.

Lämmin huhtikuun ensimmäinen viikonloppu
Onneksi Hajewan kannella on vain rajallinen määrä heloja ja viikonlopun päätteeksi kaikki helat olivat irti ja keulakannelta helojen alla ollut Dolphinitekin oli kaavittu pois.

Helat irti
Kahden ensimmäisen viikonlopun jälkeen remppa oli päässyt hyvin käyntiin. Yhden väliviikonlopun jälkeen oli vuorossa  jo jonkin aikaa työlistalla olleen kajuutan etureunan listan korjaus. Tästä saumasta oli jo useamman kesän aikana hieman tihkunut vettä sisälle.

Tulpat irti, seuravaksi listan irroitus
Poistin ruuvien päällä olleet tulpat varovaisesti pienen taltan avulla. Tämän jälkeen itse listan irroitus oli helppoa, sillä se oli pääasiassa vain lakan voimalla kiinni. Listan puu oli hyvässä kunnossa ja sain sen hiottua siistiksi melko nopeasti - erityisen hyvä uutinen oli ettei uutta listaa tarvinnut tehdä.

Ja irtosihan se
Tänä vuonna pääsiäisinen oli väliviikonloppu Hajewan rempan osalta ja kunnostus jatkui huhtikuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna. Sain Mikan mukaan ja lähdimme perjantaina päivätöiden jälkeen tuttuun tapaan Kotkan suuntaan. Tämän kerran agendalla oli kannen ja kylkien hionta ja lisäksi tavoitteenamme oli myös jatkaa kannen helojen puuruuvien reikien korvaamista epoksoidun reijän läpi menevällä koneruuvilla. Samaisena viikonloppuna aloitimme myös ensiavun kuivaa kevättä vastaan laittamalla veneen sisään läjäkaupalla märkiä pyyhkeitä ja lakanoita.

Hyvin valmisteltu on puoleksi tehty
Reikien poraaminen on ehdottomasti yksi lempparihommistani. Pari vuotta aiemmin kantta rempatessamme olin harjoitellut tätä muutaman reijän osalta varmuuden vuoksi pariin kertaan. Niinpä tällä kertaa valmistelimme kohdat huolella ja käytimme apuna myös poralle telinettä. Reijät onnistuivat ensimmäisellä kerralla ja vielä ennen lähtöämme takaisin kotiin täytimme ne epoksilla.

Porakone ja sen teline käytössä
Veneen vesillelaskua olin suunnitellut toukokuun alkupuolelle, joten huhtikuun viimeiselle viikonlopulle oli vielä useampia asioita työlistalla - keskeisimpänä ehdottomasti aiemmin irroittamani listan kiinnittäminen. Tarkoituksena oli liimata se kiinni Sikaflexillä, jotta saisin varmistettua veden pysymisen kannen päällä.

Teippaus paikallaan
Kajuutan etureunan hionnan ja listan teippauksen jälkeen sain Sikaflexin levittämiseen ja liimauksen viimeistelyyn neuvoja Puuvenekeskuksen asiantuntijoilta. Kiinnitettyäni ruuvit pursui tuota mustaa töhnää joka puolelta, mikä antoi osviittaa että tämä kohta kannesta olisi jatkossa vedenpitävä.

Paikallaan
Vielä ennen vappuaaton juhlallisuuksien alkua kävin Hajewan kylkiä läpi prekoten kanssa, paikkalakkasin mastoa ja puomia sekä kittasin hieman peräsintä. Huhtikuun remppa oli edennyt mukavasti ja jäljellä oli enää muutamia pieniä paikkalakkauksia ja maalauksia ennen viimeisiä pintakäsittelyitä.

Kommentit