Siirry pääsisältöön

Pääsiäinen alkoi hiomisen merkeissä

Hajewan osalta pääsiäisen vietto alkoi kiirastorstaina. Kävin aamupäivällä ostamassa hieman pensseleitä ja muita tarpeellisia välineitä, ja lounaan jälkeen jatkoin edeltävänä viikonloppuna aloittamaani hionta-urakkaa. Muutama tunti hiomankoneen ääressä hujahti nopeasti, mutta samalla myös kannen ja kyljen välinen sauma alkoi tulla selkeämmin näkyviin.

Hiomakoneesta oli hyötyä
Perjantaina satamassa huomasi pääsiäisen alkaneen myös muilla veneillä. Varhainen kevät näytti houkutelleen myös muita kunnostuspuuhiin, ja vaikuttaisi että useampi vene laskettaisiin veteen ennen vappua.

Pääsiäisen viettoa veneillä
Hajewan teltassa oli käynnisä pintojen valmistelu oikein huolella Carolinan aloitetettua kannen hiomisen. Ajatuksena on hioa koko kansi heti alkuun himmeäksi, jolloin paikkalakattavat kohdat näkyvät helpommin.

Kansi hiotaan himmeäksi ennen paikkalakkauksia
Samaan aikaan jatkoin partaan äärellä. Kotoa mukaan otettu pieni keittiöveitsi oli näppärä työkalu vanhan kitin poistamiseen, ja iltapäivään mennessä oli alue mielestäni riittävän siisti uutta kittausta varten.

Vanha kitti poistettu
Tämän jälkeen vuorossa oli siis raon kittaaminen. Edeltävän vuoden kittituubit oli varastoitu talven yli lämpimässä, ja kokeiltuamme miten massa kovettuu (kyllä, ja melkoisella vauhdilla) totesimme että voimme käyttää edeltävän vuoden varastojamme. Loppujen lopuksi itse työ ei kestänyt kovin kauaa, ja saimme molemmat puolet käytyä läpi muutamassa erässä.

Kittasimme sauman lähes koko veneen matkalta
Lauantaina jatkoimme samalla mallilla, Carolina kannella ja mitä partaiden ympärillä. Kittaus oli onnistunut hyvin. Hioin kitatut kohdat siisteiksi ja lisäsin muutamaan kohtaan toisen kerroksen.

Seuraavana oli vuorossa kajuutan katon etukulman korjaus. Aikaisempien saamieni neuvojen perusteella otin osittain irronneen kulmapalan osan pois - ja loppujen lopuksi koko pala irtosi muutamassa osassa lähes vahingossa. Tuo kulmapala oli kiinni jollain joustavalla massalla, jonka sai  pois melko helposti kaapinen ja hiomapaperin avulla.

Kulmapala irtosi osissa
Seuraavaksi siistin varovasti myös irroitettuja paloja, jonka jälkeen liimasin ne jähmeällä epoksilla takaisin paikalleen. Laitoin epoksia erittäin reilusti, ajatuksena että myös kulmapalan ympärillä olleet aukot täyttyvät. Epoksi piti palat paikallaan melko hyvin, mutta varmistin niiden kiinnityksen vielä teipillä.

Maalarinteippi vaikuttaa olevan riittävä pitämämään liimattavan osan paikallaan
Sunnuntai-aamuna jatkoimme Carolinan kanssa siitä mihin lauantaina jäimme. Kulmapalan liimaus oli onnistunut hyvin, ja muutamat kittaukset olivat kuivuneet. Sunnuntain pääasiallisena tekemisenä oli jälleen hiominen - ruffin katto reunoineen, sitloodan reunan muutamat kohdat, kansi ja partaat olivat himmeät ja pahimmat pölyt imuroitu siirtyessämme nauttimaan pääsiäislounasta.

Maanantaille oli selkeät tavoitteet, ja päivä ei päättyisi ennen kajuutan katon molempien kulmien pienten kolojen ja kajuutan etuseinän halkeaman epoksointia ja kannen ensimmäistä lakkakierrosta.

Hieman ennen puolta päivää aloitettu puuhastelu jatkui intensiivisenä päätettyäni hioa himmeäksi myös vesilinjan alueen vihreät viivat. Näiden jälkeen kuitenkin kaikki keskeiset hionnat olivat tältä osin valmiit, ja pääsin harjaamaan, imuroimaan ja pyyhkimään pinnat.

Ruffin katon kolojen epoksointi sujui jo lähes rutiinilla ja toivottavasti näiden paikkausten myötä sadevesi pysyy paremmin ulkopuolella.

Pienet kolot sekä eutseinänhalkeama epoksilla täytettynä
Kannella ei ollut kovin montaa kohtaa paikkalakattavana, takana muutama ja etukannella hieman useampi. Seuraavalla kerralla on vielä mietittävä mitä vanhojen hieman kuopalla olevien kohtien kanssa tehdään, myös niihin voisi lisätä lakkakerroksia. Tällä kertaa muistin lakata myös jatkopinnan.

Takakannella on vain muutama paikkalakattava kohta
Partaiden lakkauskin meni reippaasti. Levitin lakkaa myös kitatun sauman päälle, ajatuksena että tällä tavalla tuon sauman alue kestäisi paremmin. Jää syksyllä sitten nähtäväksi miten tämän väliaikaiseksi tarkoitettu korjaus kestää.

Lakkapinta jatkuu kannen ja kyljen välisen sauman päälle
Auringon laskiessa oli maanantaille ja siten myös pääsiäiselle asetetut tavoitteet täyttyneet, ja niinpä saatoin jättää hyvillä mielin Hajewan odottamaan seuraavaa lakkauskierrosta!

Kommentit