Siirry pääsisältöön

Talven 2018 remppa

Hajewan kausi 2018 käynnistyi taas tuttuun tapaan remppasessiolla. Vene oli ollut talviunilla koko talven ja kunnostajien maalis-huhtikuun vaihde oli kulunut Pohjois-Italiassa, joten huhtikuun ensimmäisenä kokonaisena viikonloppuna kausi käynnistyi puuvenekeskuksessa helojen irroituksella ja veneen sisätilan imuroinnilla.

Suomen puuvenekeskus
Seuraavana viikonloppuna oli vuorossa puolestaan kyllästys ja kannen hionta. Edeltävänä vuonna hyväksi koettu käytäntö läpi valuvan kyllästeen keräämisestä pukin ja veneen välissä olevan suojamuovin avulla oli tänäkin vuonna käytössä.

Suojamuovin avulla läpivaluva kylläste on helppo kerätä talteen
Kyllästyksen ja kannen hionnan jälkeen oli vuorossa seuraavien pienten ongelmakohtien korjaus. Hiljattain korjattu lakkapinta oli hajonnut rustirautojen ympäriltä, erityisesti styyran puolelta. Tässä ensimmäinen vaihe oli ajaa pienellä rälläkällä hitsatut aluslevyt irti - puuha, johon en itse lähtenyt vaan pyysin apua Red Skyn osaajilta.

Lakka irtoaa rustiraudan ympäriltä
Toinen vastaava ongelma oli sitten ruffin etuseinässä, jossa oleva halkeama ei ollut itsestään korjaantunut vuosien aikana.

Siinä se halkeama yhä on
Asiat etenivät pala kerrallaan, paikoin myös Red Skyn eksperttien avulla. Huhtikuun kolmannelle viikonlopulle tultaessa etuseinän halkeama oli jo paljon miellyttävämän näköinen.

Parempi
Sanotaan, että puuvene pitäisi laskea veteen viikko jäiden lähdön jälkeen. Ulos katsottaessa remppa vaikutti etenevän suurin piirtein aikataulussa.

Kevättä ilmassa
Työt jatkuivat seuraavien ongelmakohtien selvittelyn kanssa. Spriiderit olivat tuntuneet vähän löysiltä maston laskun yhteydessä ja niiden lakkapinta oli vähän kärsinut, niinpä otin ne irti ja katsoin mikä tilanne oli. Huojennukseksi asiat olivat ihan kohdallaan ja itse asiassa spriidereiden irroittaminen mastosta oli jonkin verran työlästä.

Kaikki hyvin
Jatkoin myös rustirautojen ihmettelyä ja juurisyykin alkoi löytyä. Rustirauta oli kannen alla hyvin kiinnitetty veneen runkoon, mutta sen lisäksi aluslevyllä myös veneen partaaseen. Niinpä mastosta tuleva veto oli kohdistunut kanteen, veneen rungon sijaan. Tämä taas puolestaan oli toisaaltaa nostanut parrasta ylöspäin ja avannut siellä pienen raon vedelle, ja toisaalta vettä oli tullut aluslevyn ja kannen väliin sekä ruuvinreikiin. Lopputuloksena oli sitten jonkin verran lahoa puuta.

Jaahas
Muiden asioiden lomassa toin veneen sisään jonkin verran kosteita pyyhkeitä haristumista hidastamaan.

Kostutus pääsi käyntiin
Veneessä oli muutamia perinteisiä paikkoja, joiden paikkalaukkaukset aloitin. Myös kyljen vihreä viiva sai maalin paikalleen.

Ensimmäiset maalaukset
Viikonloput etenivät vauhdilla ja pian olikin jo käsillä huhtikuun viimeinen viikonloppu. Viikon aikana sain taas Red Skyltä vähän tukea, eli styyran puolen partaassa oli lahot kohdat uusittu. Paaran puolella vastaava korjaus oli helpompi ja siellä tullaan selviämään vain vanhojen ruuvireikien tulppauksella.

Näyttää paremmalta
Viikonlopun aikana pohja sai primerit muutamiin kohtiin ja lisäksi masto tuli hiottua sekä sen paikkalakkaus aloitettua.

Pohjustusta.
Vappu vierähti mukavasti veneen luona. Vappuaattona tulppasin sekä styyran että paaran puolen rustirautojen ympäristön ja pohja sai maalin.

Jes
Vähän aikaa ja muutama harjoituskappale meni, ennenkuin tulppien teko muistui mieleen :)

Tämäkin hyvä
Vapun aikana kävin myös läpi veneen pikkuosien lakat, kuten laatikot, puomisakset ja penkkien alla olevan lattian muodostavat rimat.

Näitäkin on hyvä huoltaa välillä
Toukokuun alussa tuli vietettyä pari arki-iltaakin veneen luona. Torstaina Carolina oli mukana lakkaamassa kannen.

Teipit paikalleen niihin kohtiin joista heloja ei saa irti
Jukka tuli lauantaaina iltapäiväksi mukaan Kotkaan. Edeltävänä kesänä olin vähän taistellut purjeen laskun kanssa Hangossa, ja päätin kokeilla saisinko rakennettua Hajewaan jollain tavalla Lazy Jackit. Itse asiassa se vaikutti sujuvan helposti, tarvittiin vain muutaman pylpyrän sekä pari pätkää ohutta köyttä.

Pylpyrä
Vene valmistui mukavaa vauhtia, ja launtaina maalatut kyljet olivat hyvin kuivuneet Hajewan päästessä sunnuntaina veteen.

Matkalla uimakouluun
Kauden 2018 alku meni näppärästi - vaikka remppa alkoi vasta huhtikuun alussa, saatiin keskeisiä korjauksia kivasti tehtyä ja vene oli rikattuna ja purjehdusvalmiina helatorstaina 10. toukokuuta, odottamassa Mikan kanssa suunnittelemaani purjehdusta itää kohti.

Ai että.

Kommentit